EU öppnar för betesersättning - svensk djurvälfärd kan stärkas
EU-kommissionen föreslår nya regler som kan göra det möjligt för svenska mjölkbönder att få ersättning för beteskravet, trots att det är lagstadgat. Detta kan bli avgörande för att bevara svensk djurvälfärd samtidigt som böndernas ekonomiska villkor förbättras.
Författare

Svenska kor på sommarbete - en tradition som kan få förnyat stöd genom EU:s nya förslag
Nytt EU-förslag kan gynna svenska mjölkbönder och djurvälfärd
Ett betydelsefullt genombrott har skett i debatten om betesrätten för svenska mjölkkor. EU-kommissionen föreslår nu en ändring i reglerna för djurvälfärdsersättning som kan göra det möjligt för svenska bönder att få ekonomisk kompensation för beteskravet - något som tidigare inte varit möjligt.
Stark folklig opinion för betesrätten
Sedan regeringens utredare föreslog att avskaffa den lagstadgade betesrätten för mjölkkor har över 173 500 personer skrivit under en protestkampanj. En opinionsundersökning visar dessutom att en majoritet av väljarna, oavsett partitillhörighet, stödjer nuvarande beteslagstiftning.
"Djurskyddslagen kräver att djur ska kunna utföra de naturliga beteenden som gynnar deras välfärd. För en ko är bete ett av de främsta och mest kända beteenden som gör en ko till en ko."
Ekonomiska förutsättningar kan förbättras
Det nya EU-förslaget innebär att svenska mjölkbönder kan få ersättning för beteskravet, trots att det är en del av den nationella lagstiftningen. Detta skulle eliminera ett av huvudargumenten för att avskaffa beteslagen.
Förslaget har mottagits positivt av regeringen som särskilt välkomnar möjligheten att ge stöd för nationella djurskyddskrav som överträffar EU:s miniminivå.
Framtidsutsikter för svensk djurhållning
Med det nya förslaget från EU-kommissionen öppnas möjligheter att både behålla Sveriges höga djurvälfärdsstandard och förbättra böndernas ekonomiska villkor. Detta kan bli en viktig vändpunkt i diskussionen om svensk djurhållnings framtid.
För att förslaget ska bli verklighet krävs dock stöd från övriga EU-länder. Sveriges position i frågan blir därmed avgörande för att säkra både djurvälfärden och lantbrukarnas intressen.
Taggar
Dela denna artikel?
Relaterade artiklar

Omfattande ryskt luftangrepp mot västra Ukraina kräver civila offer
Ryssland har genomfört ett av de mest omfattande luftangreppen hittills mot västra Ukraina, med hundratals drönare och robotar. Attackerna resulterade i civila dödsoffer och omfattande materiella skador, vilket markerar en betydande upptrappning av konflikten.
Läs mer
Israels kontroversiella plan för 'humanitär stad' i Gaza möter stark internationell kritik
Israel har presenterat kontroversiella planer på att upprätta en 'humanitär stad' i södra Gaza för att inhysa fördrivna palestinier. Förslaget har mött stark internationell kritik från FN och människorättsorganisationer, som varnar för att det kan utgöra krigsbrott.
Läs mer
Förändrat politiskt klimat kring Israel-Palestina debatten i väst
Den politiska diskursen kring Israel-Palestinakonflikten genomgår betydande förändringar i västvärlden. Nya röster och perspektiv får ökat utrymme i debatten, vilket illustreras av flera aktuella händelser i USA och Storbritannien.
Läs mer
DRK:s diplomatiska seger: Rwanda tvingas till fredsavtal efter misslyckad informationskampanj
DRK har uppnått en betydande diplomatisk seger genom det nya fredsavtalet med Rwanda. Kigalis omfattande desinformationskampanj misslyckades att uppnå sina mål, medan DRK:s transparenta kommunikationsstrategi visade sig framgångsrik.
Läs mer